Op 31 december 2022 was het dan zover, de start van de Dakar 2023 en wat voor Dakar zou het worden....
De eerste week was zwaar met hoge duinen, veel stenen en moest het team ondergelopen gebieden doorkruisen.
In de 2e week waren het vooral de uitdagende duinen, die soms erg zwaar waren maar ook vaak een feestje om door te mogen rijden.
Het team heeft te maken gehad met lekke banden, motor storingen, aanrijdingen, de FIA met regels maar ondanks alles heeft het team ervan genoten en zijn ze trots dat ze de finish in Dammam hebben gehaald!

Hieronder het verslag van alle etappes:

De Proloog

Op 31december was het dan eindelijk zover! De Dakar 2023 is begonnen.
Het team startte met een proloog van 13km waarbij het team als 149e van de 213 teams aan de beurt was. Mede door het korte parcours en de hoeveelheid teams die voor waren gegaan was het lastig met de diepe sporen om echt gas te geven.

Etappe 1

Etappe 1 was meteen een lastige etappe waarbij alles inzat, klauteren over rotsen en steile hellingen en grote duinen met diepe sporen. Waar andere teams grote problemen kenden met uitgebrande auto’s of vastgelopen auto’s in de diepe sporen in de duinen heeft het Valk Rally team een goede etappe gereden waarbij er alleen even een kleine oponthoud was door 2 lekke banden waarbij er een velg klem die er lastig was af te krijgen.

Etappe 2

Volgens de organisatie zou de etappe uit 20% stenen bestaan maar dat bleek dus 85% te zijn. Er waren veel teams met lekke banden en helaas kreeg het team ook te maken met 2 lekke banden binnen 100km. Met nog 350 km te gaan over messcherpe stenen moest het team dus wel wat rustiger aan doen. Het begon ook nog eens serieus te regenen waardoor er kortsluiting bij de brandblusser ontstond en deze in de buggy afging. Al met al hebben GJ en Branco deze etappe 9.5 uur in de buggy gereden.

Etappe 3

Een mooie etappe met gelijk veel zand met diepe sporen waar het team lekker doorheen moest ploeteren. Helaas werd de etappe na cp3 afgelast vanwege de hevige regenbuien waarbij er spontaan overstromingen en rivieren ontstonden.

Etappe 4

De dag begon met mooie snelle stukken stukken in de duinen, het eerste deel ging echt heel goed maar helaas kreeg het team te maken met motor problemen. De motor verloor turbo druk en dus vermogen, hierdoor haalde de buggy de toppen niet meer en moest het team om de duinen heen rijden. Ondanks dat het team niet voor een kwalificatie gaat en meer voor het uitrijden en het genieten had er deze etappe zonder problemen met de turbo misschien wel een top 10 notering ingezeten.

Etappe 5

Deze etappe bestond uit zand… en zand….. en nog eens zand.
In het begin ging het super snel en had het team mooie gevechten met meerdere buggy’s. Na een wisseling van het pad raakte de buggy helaas een klomp kamelengras en daarbij brak de fusee van de voorwiel ophaging af. GJ en Branco hadden dit gelukkig binnen een halfuur zelf gerepareerd en konden daarna weer verder racen naar de finish.

Etappe 6

Etappe 6 was een goede dag voor het Valk rally team. Ondanks een storing in het systeem van de buggy waarbij ze op de rechte snelle wegen niet met vol vermogen konden rijden hadden ze daar in de duinen geen last van. Dat het een goede dag was voor het team was ook te zien aan een mooie 19e plaats.

Etappe 7

Etappe 7 was 1 van de langste etappes van de Dakar met duinen en rotsen.
Helaas nog wel een klein ongelukje gehad in de duinen waarbij het team van links werd aangereden door een andere buggy. Gelukkig konden GJ en Branco verder maar de andere buggy heeft de finish niet gehaald. Al met al is het team tevreden met deze etappe en hebben ze weer de finish gehaald.

Etappe 8

Een lastige etappe met in het begin één en al stenen. Het team kreeg al vrij snel 2 lekke banden waardoor ze de rest van de etappe zonder reservewielen moesten doorkomen. Na de stenen kwamen de duinen waarbij de vrachtwagens hadden gezorgd voor flink wat los zand wat het lastig maakte.

Etappe 9

Deze etappe bestond uit duinen, water en stukken om vol gas te gaan.
Helaas kreeg het team weer te maken met dezelfde motorproblemen als een paar dagen eerder waardoor het team niet vol gas kon gaan. Martijn en Steef hebben de hele avond flink doorgewerkt om de kabelboom, bobines, bougies en de injectoren te vervangen.

Etappe 10

Een korte etappe met veel zand en duinen. 15 min voor de start zat er helaas nog steeds een storing in de motor en moest er nog snel gesleuteld worden om de buggy goed te kunnen laten rijden. Gelukkig hebben we een super team en konden we gewoon starten en heeft het team weer kunnen genieten en de finish gehaald.

Etappe 11

Een hele mooie etappe met duinen duinen en nog eens duinen.
De buggy was heel snel en het team heeft flink kunnen gassen in de duinen.
Deze etappe is het team zelfs als 13e geëindigd in de dag klassement!

Etappe 12

Een uitdagende en overweldigende etappe, veel mega afstappen en lastig te nemen haakse duinen. Helaas is er een andere buggy nog tegen de buggy van het valk rally team aangereden maar gelukkig viel de schade mee. Al met al een goede etappe voor het team.

Etappe 13

De één na laatste was uiteindelijk nog een etappe met moeilijke duinen. Het team heeft nog even moeten zoeken naar waypoint maar de finish is weer gehaald.

Etappe 14

De laatste keer in Dakar 2023 naar de start… er valt weinig te zeggen over deze korte etappe maar wat is het team trots dat ze de finish hebben bereikt in Dammam en daarmee de Dakar 2023 hebben uitgereden!