Historie

‘Dakar is een ultieme uitdaging! Een lang gekoesterde wens waarvan we naar het realiseren daarvan sterk toewerken’, zegt Gert-Jan van der Valk. ‘Finishen van Le Dakar is de grootste uitdaging die we kunnen aangaan in de offroad rallysport, het ultieme doel’.

Na de afgelopen jaren samen diverse rallies in de Toyota Landcruiser gereden te hebben, zijn ze met groot enthousiasme overgestapt naar een andere categorie, de Side by Side vehicles, een open buggie. Tijdens de Morocco Desert Challenge hebben ze hierin de laatste etappe gereden, tijdens de Rallye du Maroc 2019 voor het eerst een heel evenement.

Met hun zelf ontwikkelde Can Am Maverick SSV hebben ze meegedaan aan zowel de Africa Eco Race in 2020 als aan de Andalucia Rally in Oktober 2020, met het behalen van een tweede plaats in deze laatste rally.

Voor de Dakar 2021 maakten ze weer een stap. Voor de deelname aan dit grootse avontuur hebben ze de SSV van Kees Koolen overgenomen. Deze buggy heeft zich in de Dakar van 2020 al volledig bewezen en voldoet aan alle door de Dakar en de FIA gestelde eisen, iets wat toch nog een lastige klus bleek met de zelf ontwikkelde CanAm. Ondanks deze technisch goede stap, is de Dakar 2021 niet gehaald en is het team op etappe 6 wegens technische problemen uitgevallen.

Voor de Dakar 2022 wordt dan ook nog een keer verder opgeschaald in professionaliteit. Een nieuwe South Racing CanAm is aangeschaf, de service wordt bij dit zelfde professionele South Racing team ingekocht. Een betere uitgangspositie voor de zwaarste rally ter wereld kun je niet creëren, alles op alles is gezet om de Dakar 2022 tot een goede einde te brengen. De finish op 14 januari in Djeddah is het doel...

Bekijk het team

Teamleden

Branco (links) is een Amsterdammer van geboorte, maar heeft zijn autobedrijf al lange tijd in de fruitstad Tiel. GertJan van der Valk (rechts) is een Brabander en woont sinds 1986 in Tiel. Het team kent elkaar al 15 jaar uit de motorsport (Ribvaren en endurorijden) en zijn sinds 2017 met elkaar de uitdaging van de Offroad Rallysport aangegaan.

Passie

'Passie voor motorsport zit ons in het bloed. Als er maar een motor in zit, is er voor mij een uitdaging' zeggen Branco en GertJan. Branco heeft een eigen garagebedrijf De Lange in Tiel en ze hebben in 2017, 2018 en 2019 aardig wat uren doorgebracht om de rally-auto in deze perfecte staat te krijgen. Nu ze zijn overgestap op de Side by Side, worden er wederom vele uren doorgebracht in de garage.

Beide hebben goede relaties met eerdere (Dakar)rijders, waaronder Erik van Loon en William de Groot. Ze werken al langere tijd samen met Sijbrand Booij, naast bedrijfsleider bij het EVM 19 Outdoor Resort ook navigator van het ebRallyteam en 2-voudig Dakar deelnemer. Het is natuurlijk geen toeval dat het EVM19 Outdoor Resort sinds een jaar ook steeds meer het middelpunt wordt van de Dakar-scene van Nederland met onder andere het EVM19 Dakar Festival!

Meer informatie

Techniek

Merk: CanAm

Model: Maverick X3

Preparateur: South Racing

Motor: 999cc

Vermogen: 220 PK

Assistentie: South Racing